Ekerö- och Munsöleden etapp 1

På Ekerö och Munsö finns en ovanlig och spännande vandringsled i en väldigt naturskön miljö.

Träkvista – Menhammar (Huvududden)

Ledens första etapp börjar strax efter Statoil i Träkvista. Lämplig parkering finns vid infarten till Sandudden (eller Kaningropen som den lokala barnavårdscentralen har kallat den). Hit finns det också bussförbindelser till och från Stockholm och Adelsö. Etapp 1 är angiven till 18 kilometer lång men är i verkligheten närmare 22 km.

Strax efter start får man ett val att välja väg neråt, mot vattnet, eller uppåt där man får en fin vidsträckt utsikt över området och den södra delen av Färingsö på andra sidan av vattnet. Leden följer därefter den norra stranden och passerar fina badplatser och lite sommar-bebyggelse. Liksom på Munsö är den mäktiga Uppsalaåsen ständigt närvarande under vandringen och ger sin prägel över landskapet med variation i både höjdled och vegetation. Vid Skytteholm vänder leden tvärt och går tvärs över ön. Väl på andra sidan går leden genom en mer vildmarksaktig och tät skog innan den slutligen passerar de stora hästhagarna fram till etappmålet vid Menhammar.

För den som har mer tid och kraft i benen rekommenderas en kortare extra tur ut på Huvududdens Naturreservat, vilket är beläget på en spännande sandrevel med branta sidor och går rakt ut i Mälaren.

Som så många gånger förr blir jag förundrad över hur många spännande och intressanta vandringar man kan hitta i närheten av Stockholm.

Ekerö- och Munsöleden etapp 2

Kärsösund - Sjöängen

Ledens andra etapp går mellan Kärsösund och Sjöängen, där färjan till Adelsö går, och är 19 kilometer lång. Om du anländer till Kärsösund med buss startar leden på andra sidan vägen. För den som kommer med bil rekommenderar jag att parkera vid Husby naturreservats parkering en bit in på grusvägen.

Som på många öar är vattnet ständigt närvarande under vandringen. Då Uppsalaåsen följer Munsös östra kant skapas en ovanligt varierad natur där leden passerar såväl konstgjorda bad- och fiskesjöar som dramatiska canyons med trädbestyckade raviner. När leden korsar över Munsö förändras landskapet igen. Här går vandringen mot ett kulturlandskap där man både kan känna och se historiens vingslag parat med ett rikt djurliv.

Den här etappen är en av de vackraste och mest intressanta vandringarna jag har gjort i Stockholmsområdet.

Broschyr och kartor

Vandrings och fritidsbroschyren med en enklare karta kan man beställa hos Ekerö Direkt: info@ekero.se.

Leden är certifierad av Internationaler Volkssportverband, IVV, som är en Internationell organisation för bland annat de som gillar att vandra. Den Svenska delen av organisationen heter Svenska Folksportförbundet.

Trots certifieringen, vilket bland annat innebär att leden är utmärkt med blå romber i terrängen, kan man lätt gå fel vid några platser och jag rekommender alltid att man tar med en karta. För denna led fungerar terrängkartan del 605 och 606 eller 607 utmärkt.

Adelsöleden

Adelsöleden är 14 kilometer lång och går runt den norra delen av intressanta och vackra Adelsö i Mälaren.

Man startar lämpligast vid grusplanen strax efter avfarten mot Lilla Stenby på vägen mot Sättra.

Kommer man med buss från Brommaplan kan man gå en extra kilometer från färjan från fastlandet.

Leden är välmarkerad i terrängen med blå prickar och pilar och det finns enstaka informationsskyltar vid intressanta platser.

Till en början går leden genom gles barrskog utan känsla av att man befinner sig på en ö. Man passerar en del öppna fält och ett gravfält. En av ledens höjdpunkter är Kunstaberget, som med sitt utkikstorn ger vidunderlig utsikt över Mälaren och Adelsö.

Efter Kunsta fortsätter leden ner mot vattnet och följer därefter strandlinjen. Det finns gott om fina platser i den glesa tallskogen att fika och äta lunch. Kullerstensstränderna inbjuder också till bad.

Den bästa kartan är den gröna Terrängkartan nummer 605 Strängnäs, 1:50 000. Sommartid rekommenderas myggmedel.

Leden tillhör en av de vackraste dagsvandringarna jag har gått runt Stockholm.

Lovön runt - Fornstigen

En varierad skogsvandring på 18 km med historiska inslag som lätt nås med bil eller med buss från Brommaplan.

Det lär finnas mer än tusen registrerade fornlämningar på Lovön vilket snabbt blir tydligt när man lämnar startplatsen vid Kina Slotts parkering. Leden är lätt att gå med en höjdskillnad på max femtio meter.

Leden går genom skog och lantbruksmiljöer på grusvägar och på rätt breda och fina stigar. Det kan dock vara rätt lerigt, speciellt då det har regnat. Då leden går i huvudsak inne på ön har man ingen större kontakt med vattnet vilket en varm sommardag kan göra den ganska jobbig.

Leden är markerad i terrängen med blå romber på träd och stenar och det finns flera markerade avstickare till olika mer eller mindre sevärda historiska platser. Man passerar till exempel flera fält med både järn- och bronsåldersgravar, hällristningar samt lämningar efter det luftvärnsförband som hade sina ställningar här under andra världskriget.

Då leden bitvis är minst sagt dåligt markerad och alla avstickare blir något förvirrande bör man ta med en karta. Terrängkartan 10I NV fungerar bra men även Ekerö kommuns karta över vandringsleder på Mälaröarna fungerar. I Pressbyrån vid Drottningholms slott kan man också köpa Lovöns hembyggdsförenings häfte med information om området.

Leden är kanske inte för dig som söker en större vildmarksupplevelse men då den ligger nära Stockholm får du ändå rätt mycket naturupplevelser och djurliv i förhållande till den korta resvägen. De historiska sevärdheterna är en bonus.

Eldgarnsö

Eldgarnsö ligger nordost om Färingsö. Ön präglas av ädellövskog men har också öppna åkermarker, barrskog och fina strandängar. Eldgarnsö är känd för sitt fina bestånd av mistel.

Runt ön finns en fin och lättvandrad led som är lite drygt 6 kilometer lång. Utan kaffepaus tar leden mindre än två timmar att gå. Längs med vägen passerar man strandlinjen flera gånger med fin utsikt över Mälaren. Leden går både på skogsstigar och skogsbilvägar. Leden är utmärkt hela vägen runt och då det är en ö man går på blir det aldrig särskilt svårt att hitta.

Åker du bil kör du Brommaplan via Drottningholm mot Färingsö, Färentuna och Eldgarnsö. Parkeringsplats finns till höger strax efter att man passerat vägbanken in i reservatet. Du kan också åka buss 317 från Brommaplan till hållplatsen Karlskär för att därefter fortsätta cirka 2 km till fots.

Svartsjöviken

Bredvid Svartsjö slott ligger Svartsjöviken med många rastande och häckande fåglar. Runt viken finns en cirka 6 kilometer lång vandringsled med fågeltorn och utsiktsplatser. Leden är mycket lättgången men delvis märkligt utdragen långt utanför själva viken. Det är lätt att hitta om man följer de blå romberna på träd och stolpar. Kanske leden är mest intressant för den som också gillar att titta på fåglar eller vill kombinera med ett besök på Svartsjö slott och slottspark.

Svartsjöviken nås med bil Brommaplan via Drottningholm mot Färingsö. Parkering vid slottet. Bussar går från Brommaplan.

Övriga ledbeskrivningar

Upplandsleden

Roslagsleden

Blå Leden

Upplands-Broleden

Tyresta Nationalpark

Värmdöleden

Sörmlandsleden

Tyresta Nationalpark

Värmdöleden

Sörmlandsleden

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.