Blå leden

Blå leden är en sidoled av Roslagsleden och går från Vaxholm till Dommaruddens friluftsgård, nära Åkersberga, där den ansluter till Roslagsleden. Den sammanlagda längden är drygt 34 km.

Vill man bara gå en etapp rekommenderas att starta vid Kulla Vägskäl och avsluta i Vaxholm.

Leden är periodvis mycket dåligt utmärkt i terrängen så ta med en karta.

Etapp 1: Vaxholm – Kulla Vägskäl - 16 km

Etappen är lättgången från start till mål och går mestadels på grusvägar och skogsstigar. Höjdskillnaderna är små.

Leden följer initialt havet med vackra vyer. En bäverhydda med en eller flera mycket aktiva bävrar jobbar hårt med att fälla träd. Är man badsugen passerar man flera fina stränder.

Etapp 2: Kulla Vägskäl - Dommarudden - 18 km

Det är svårt att hitta starten på stigen. Lättast är att gå in på baksidan av Vaxholmsvägens viltstängel. I övrigt är etappen lättgången med vacker natur som ger klar vildmarkskänsla varierat med jordbruksland. Gott om både tama och vilda djur finns det också.

Vid etappmålet Dommaruddens friluftsgård finns det restaurang, badplats och möjlighet att sova över.

Blå leden Blå leden Blå leden Blå leden Blå leden Klicka för större kartbild

Praktiska detaljer

En bra karta är Calazo 1:50.000 för Norra Stockholm.

Det går utmärkt att åka kommunalt till Kulla Vägskäl och Vaxholm via Danderyd. Om du tar bilen till Vaxholm finns det bra parkering vid Kyrkan. Från Dommarudden är det ca tre kilometer till närmaste busshållplats.

Mobil konferensanläggning med spektakulärt tält för ditt möte eller affärsplanering. Ta naturen till hjälp för att ta din affärsutveckling ett steg längre. Läs mer här.

Om du inte vill gå själv kan du följa med på en guidad vandring. Vår guide Magnus har lång erfarenhet av vandring och friluftsliv och har genomfört vandringar i Europa, Oceanien och Nordamerika. Han har också gjort många längre turer i de flesta delar av den Skandinaviska fjällkedjan. Läs mer här.

Tillagd i varukorgen