Upplands-Broleden

Upplands-Broleden Upplands-Broleden Upplands-Broleden Upplands-Broleden Upplands-Broleden Upplands-Broleden (Klicka för större bild)

Upplandsbroleden ligger när Stockholm och sträcker sig genom ett varierande landskap. Leden är totalt 29 kilometer lång och som vanligt utmärkt med orange markering på stolpar eller träd.

Naturen är typisk mälarlandskap präglat av närheten till storstan och Mälarens vatten. Man hittar allt från trolska barrskogar till ljusa lövskogar. Böljande sädesfält till betade strandängar. Djurlivet är stort och under vår vandring såg vi både rådjur, räv och spår efter vildsvin. I Broängarnas naturreservat har mer än 225 fågelarter observerats.

Transporter

Det är lätt att nå leden med kollektivtrafiken via pendeltågsstationerna i Kungsängen och Bro. Det finns också bussar (548 och 555) som genomkorsar området.

Det finns också bra bilparkering vid strandpromenaden i Kungsängen, vid Broängarnas naturreservat och vid Hällkana friluftsgård.

En vandring på leden

Utsikt över Mälaren

På vår vandring sommaren 2014 valde vi att starta vid Broängarnas naturreservat och till en början går vandringen i högt gräs och genom kreaturshagar innan man kommer in i skogen vid Nytorp. Periodvis går den välanlagda stigen högt över Mälaren vilket ger fantastisk utsikt över glittrande fjärdar. Den trollska skogen passerar flera fornlämningar i form av bronsåldersgravar.

Så småningom når vi Frölunda naturreservat där det finns vackra hällar att lunch vid. I området finns flera grillplatser, vindskydd och en fin badplats med sandstrand. Nu vänder leden norrut igen och blir lättgången i glesare skog och längs skogsvägar. Strax efter flygfältet går vandringen igenom en grönskande djungel som dessutom är rejält blöt innan vi åter kommer ut till Mälarens strand på andra sidan halvön. Åter igen får vi öppna landskap och snart anländer vi till Kungsängens station via den vackra strandpromenaden.

Sträckan vi gick var 16 kilometer men kan förlängas med drygt 4,8 kilometer över Stäksön och/eller 9 kilometer mellan Broängarnas naturreservat via Hällkana friluftsgård till Upplands Bro.

Höga skor och myggmedel är att rekommendera i sommartid. En bra karta finns att beställa eller ladda ner på Upplands Bro kommuns hemsida.

Tillagd i varukorgen