Backcountry

Backcountry

“We're not gonna see anything bigger than a chipmunk!”

Ett par från storstaden bestämmer sig för att vandra i den kanadensiska vildmarken. Alex, som spelas av Jeff Roop, verkar vara en erfaren friluftsmänniska medan hans tjej Jenn, som spelas av Missy Peregrym, är nybörjare. Efter lite övertalning följer Jenn med Alex djupare in i skogen med sikten mot en avlägsen stig till en vacker sjö. Deras första kväll blir orolig då de möter den mystiska Brad, som spelas av Eric Balfour, men på morgonen fortsätter paret ytterligare längre in i skogen. Efter tre dagar i vildmarken slår den ena katastrofen efter den andra till.

Filmen som kom 2014 är Adam MacDonalds långfilmsdebut. Jag tycker han lyckas bra, liksom de relativt okända skådespelarna, som samtliga gör goda insatser. Till en början kan man få intrycket av en film av lägre nivå men man dras snart in i en tät intrig med krypande klaustrofobiska undertoner där naturens idylliska stillhet förvandlas till de oförberedda vandrarnas värsta mardröm. Filmen är nagelbitande sevärd.

Berättelsen är löst byggd på verkliga händelser från 2005 i Ontario, Kanada och filmmakaren har marknadsfört filmen genom att använda kända fakta om svartbjörnars beteende, vilket är intressant och gör historien mer trovärdig. Det är dock också så att det finns mycket myter och historier om björnar och andra rovdjur som i alla tider verkar ha används för att skrämmas av olika skäl. Faktum är att risken att bli dödad av en attackerande svartbjörn är hela 60.000 gånger lägre än att bli mördad av en medmänniska någon gång under sin livstid. I Sverige har vår brunbjörn orsakat 5 dödsoffer sedan år 1900, vilket till exempel kan jämföras med antalet dödade i trafiken under samma period. För oss som har under lång tid vistats nära björnar både i Sverige, Alaska och Kanada är detta ingen nyhet och vi ser alltid fram emot nästa björnmöte.

Det kryper så småningom fram att filmens Alex kanske inte var så erfaren som han först framhållit. Förberedelse, planering och en karta är alltid viktigt oavsett vilken typ av äventyr du står inför.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2016-04-12 10:10
Article added to cart