Den ultimata äventyrsklockan

Den ultimata äventyrsklockan

Den ultimata äventyrs- och träningsklockan för dig med höga krav.

Efter att ha haft klockan ett par månader har jag testat den på träning, äventyr och till vardags är det dags att sammanfatta intrycken.

Ambit3 Peak är den tredje generationen av den klocka som följde på den legendariska X-serien. Denna gång är boetten gjord i Polyamid med en infattning av stål. Safirglaset torde göra glaset svårrepat. Armbandet är gjort av silikon. Suunto har tidigare haft en del kvalitetsproblem med sina armband men då jag bara har använt klockan ett par månader ännu får tiden utvisa om de lyckats bättre denna gång. Trots att vikten ökat något sedan tidigare versioner känns den ändå lätt och smidig på handleden. Klockan väger 92 gram och är faktiskt snygg nog att fungera även till kostym.

Funktionerna är imponerande. Bland friluftsfunktionerna hittar du höjdmätare, kompass, GPS- navigation och tracking. Det finns också flera väderfunktion med bland annat stormvarning.

Träningsfunktionerna är både många och användbara. Klockan mäter din toppträningseffekt och efter passet räknar den ut hur lång återhämtningstid som är nödvändig. Genom uppkoppling via USB mot movescount.se får du en mycket detaljerad statistik hur din träning går och kan analysera vad du kan göra för att nå ännu bättre resultat. Det finns också en mängd specialiserade appar att ladda ner för till exempel intervallträning. Klockan har också en aktivitetsmätare som ger dig återkoppling på kaloriförbrukning även i vardagen.

GPS-funktionen är extremt snabb. Liksom föregångarna sparar klockan data över satelliternas positioner vilket gör att uppkopplingen inför en tur i princip är omedelbar. Den inbyggda 3D kompassen är okänslig för hur handleden lutar.

Till skillnad från sin föregångare kommunicerar klockan via Bluetooth Smart med pulsbälte och andra sensorer. Sensorer med det gamla kommunikationsprotokollet ANT+ går inte att använda. Det går också att ladda upp data till Movescount den vägen men appen för Androidtelefoner är än så länge usel. Appen fungerar heller inte på en läsplatta. Jag har inte testat med Iphone/Ipad men foruminlägg indikerar att Suunto behöver jobba på BT-kommunikationen.

Batteritiden är ännu bättre än föregångarnas. Detta beror som vanligt delvis på allmänt utvecklad batteriteknologi men också på att klockan anpassar satellitkommunikationen efter vald aktivitet. Batteritiden för GPS uppdatering var femte sekund är angiven till 30 timmar men efter en hel dags användning i tät skog kunde jag konstatera att 95 % av kapaciteten fanns kvar.

Suuntos garanti och serviceåtagande är det mest ambitiösa upplägg jag någonsin har sett i någon bransch. Processen är utvecklad av någon som vet vad, till och med de mest krävande kunderna vill ha, och har dessutom lyckats leverera en lösning.

Magnus Brink, mars 2016

B4Adventures.se

2016-03-30 17:24
Tillagd i varukorgen