Mer ljus i mörkret

Mer ljus i mörkret

Lägg inte löparskorna på hyllan bara för att kvällarna blir mörkare. Få en riktig adrenalinkick av att träna i skogen med en bra pannlampa istället.

Petzl Nao är en liten, 187 gram lätt men väldigt kraftfull pannlampa som fungerar för många olika aktiviteter. Via din dator kan du anpassa lampan med olika förvalda eller egenbyggda ljusprogram för den aktivitet som du ska genomföra.

Lampan kan också ställas in i så kallad Reactive-mode vilket innebär att ljusflödet från de två superdioderna automatiskt anpassar sig till dina behov av ljus genom att känna efter hur mycket ljus som träffar den inbyggda ljussensorn. Om du lyser på något nära dig ger lampan mindre ljus men om du tittar upp och lyser långt bort får du automatisk maxeffekt. Reactive-läget är inte så bra för aktiviteter där man vill ha mycket ljus hela tiden som löpning eller MTB, men väldigt bra om du vandrar eller när du arbetar med något.

Lampan drivs av ett Li-Ion uppladdningsbart batteri som laddas snabbt med USB-anslutning. Hur mycket brinntid du får beror förstås på vilken ljusstyrka du väljer att använda. Spannet går mellan 7 upp till nästan ofattbara 355 lumen. Akta ögonen! Lampan är väderskyddad motsvarande IPX4. Om du vintertid vill förlänga batteritiden genom att förvara batteriet under kläderna kan man köpa till en förlängningssladd.

Lampan håller mycket hög kvalitet och kanske den mest bekväma lampa jag har använt. Det är lätt att ställa in passformen så den sitter perfekt. En mindre teknikintresserad person kan säkert uppleva lampan som krånglig med alla valmöjligheter och inställningar. Programvaran som styr inställningarna är också ännu så länge rätt instabil och kräver lite handpåläggning för att fungera bra. När inställningarna väl är gjorda är dock lampan väldigt användbar för alla tänkbara aktiviteter.

Magnus Brink, november 2013

B4Adventures.se

2013-11-04 17:41
Tillagd i varukorgen