Nordwand - The North Face

Nordwand - The North Face

Filmen som kom 2010 är baserad på en sann historia från 1936 då nazisterna uppmanade alla tyska alpinister att erövra den då obestigna norra sidan av det schweiziska massivet Eiger.

Två motvilliga klättrare, Toni Kurz och Andi Hinterstoisser beger sig till baslägret nedanför den massiva bergväggen också kallad ”The Murder Wall”. Samtidigt som de förbereder sig stöter Toni och Andi oväntat på Tonis före detta kärlek Luise som kommit till platsen som journalist tillsammans med sin chef, som är en trogen nazist, för att rapportera om den första bestigningen. Toni och Andi börjar sin klättring tätt följda av de två österrikarna Willy Angerer och Edi Rainer. Allt går bra till en början för de båda replagen men efter ett tag börjar kampen mot naturen.

Kanske inte berättelsen håller hela filmen men bilderna av Eiger är både majestätiska och hissnande och klätterscenerna med den tidstypiska utrustningen är så nervkittlande att de väger upp handlingen där det brister. Jag tycker det är konstigt att filmen inte fått mer uppmärksamhet.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2014-10-13 18:38
Article added to cart