Sörmlandsleden etapp 56, Trosa – Tullgarn, 21 km

Sörmlandsleden etapp 56, Trosa – Tullgarn, 21 km

Kan med fördel vandras i omvänd riktning

Vi gick etappen i omvänd riktning och avslutade med bekvämt boende på Bomans i Trosa. Taxi från Trosa till vår etappstart Tullgarns slott kostade 300 kronor. Det är fullt möjligt att åka SJ/Kommunalt från Stockholm och återvända samma dag.

Etappen inleds med grusvägar över storslaget lantbrukslandskap innan den genomgående väl utmärkta leden går in i skogen. Vandringen genom den skog som tillhör Tullgarns naturreservat är rätt kuperad och snart kommer man till avtagsvägen mot Furuholmen. Här finns möjlighet att ta en avstickare till en fornborg med havsutsikt på en 900 meters rundslinga. Fortsätter man mot Trosa finns möjlighet till havsbad vid Komöte och man passerar ruinerna av Andervikens gamla kalkugn.

Vandringen fortsätter därefter förbi vassruggar och fina ängar innan du åter kommer in i ett område av kuperad skog. Om man inte har något emot att äta sin lunch utan havsutsikt finns här också etappens enda vindskydd. Platsen är trevlig och förutom vindskyddet finns det ett picknickbord, eldstad och dass.

Från vindskyddet går leden genom skogen ner mot vattnet igen och följer därefter vattenlinjen mot Trosa. Från Djupviken blir leden mer och mer urban och så småningom övergår grusvägarna till asfalt innan etappen avslutas längs den båtfyllda Trosaån.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2018-11-21 11:25