Stenhård kamera

Stenhård kamera

Olympus Stylus Tough TG-3 är en mycket kompetent kompaktkamera som tål det mesta en äventyrare med intresse för fotografering utsätter den för.

Kameran har en mycket hållbar design utan att ge avkall på vare sig storlek, vikt eller bildkvalitet. TG-3 är vattentät ner till 15m, tål att tappas i ett betonggolv från två meters höjd och överlever en längre tid i -10 graders kyla. Den är dammtät och tål till och med att hoppa på.

Knappar och kontroller har ytterligare förfinats sedan tidigare modeller och man kan lätt starta kameran och ta bilder med skidhandskarna på. En del funktioner går till och med att ställa in genom att knacka kameran mot hjälmen eller genom att slå på den med handen.

Bildsensorn är av 1/2.3-tums typ med ett baksides belyst CMOS chip och ger 16 megapixel. Tillsammans med en TruePic VII bildprocessor får man en känslighet på ISO 100 till 6.400 ekvivalenter och du kan ta fem fullt upplösta bilder per sekund under fem sekunder.

Kameran har ett 4x optiskt zoomobjektiv med en brännvidd från 25 till 100 mm med en maximal bländare på f/2.0 vid vidvinkel och f/4.9 vid tele. Det finns också en digital zoom om du behöver mer tele.

Med den roliga mikroskop-makrofunktionen kan man ta extrema närbilder så nära som på 1 centimeters avstånd. Som tillbehör för makrofotografering finns även en innovativ ”ringblixt” att köpa. För att undvika skakningar finns en mekanisk bildstabiliseringsfunktion.

Förutom GPS har kameran också Wi-Fi, vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt dela bilder med din telefon eller platta. Du också kan titta på dina fotoobjekt live och göra vissa inställningar från appen som finns för IOS, Android och Windows Phone.

Du kan märka dina bilder med GPS-koordinater men också komplettera med information från en elektronisk kompass och en manometer. Den sistnämnda kan verka vara lite väl extrem men faktum är att den också varnar dig om du närmar dig maxdjupet för vad kameran klarar av vid dykning.

Kameran har en mängd program för komposition och format och klarar förstås att ta 1080p full HD film även i slow motion. Bilder och filmer lagras på SD-kort där SDHC och SDXC är att föredra. Anslut kameran till din TV med typ-D Micro HDMI eller till datorn med USB 2.0.

Alla dessa funktioner gör att batteritiden är kortare än andra kameror men du kan förmodligen ta 300 bilder innan du enkelt kan byta till ett litet extrabatteri. Även om bildöverföring nu kan göras trådlöst eller via USB 2.0 skulle man kunna tänkt på att uppgradera till USB 3.0.

Det finns flera intressanta tillbehör att komplettera med där framför allt löstagbara fish-eye och teleobjektiv är en ögonbrynshöjare, då det är mycket ovanligt för en kompaktkamera.

Den här kameran ersätter förstås inte en systemkamera. Men för den som vill ha en hållbar, enkel och snabb kamera som är något utbyggbar och framför allt tar betydligt bättre bilder än många andra kompaktkameror eller mobiltelefonen är den utmärkt.

Att kunna ha en sådan kompetent kamera dinglande i klätterselen eller i skidjackan och kunna ta fram den säkert även i ösregn utan att den tar skada gör den unik.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2015-02-13 18:28
Tillagd i varukorgen