Strömförsörjning långt ut i vildmarken

Strömförsörjning långt ut i vildmarken

Solpanel i kombination med högkapacitetsbatteri

För kortare turer räcker det kanske med ett extrabatteri. För längre äventyr behöver man dock lösningar där man blir självförsörjande när det gäller ström. Vi har prövat det mesta i batteriform och till och med använt ett portabelt vindkraftverk. Det vi funnit vara rimligt att använda är dock solpaneler i kombination med ett batteri med hög kapacitet.

Vi bevakar utvecklingen inom området då det finns flera spännande lösningar på väg ut i marknaden. Framför allt är vi intresserade av lättare utrustning då denna basic kombo väger nästan ett kilo tillsammans. Utvecklingen inom bränslecellområdet är också intressant då solen ju ibland går i moln.

Solpanel

Solar Blazt feather 20 är en kompakt och mycket lätt solpanel. Den levererar rejält med ström och är helt överlägsen alla mindre paneler som säljs som mobiltillbehör. Trots att den kan rullas ihop till ett litet paket och bara väger 482 gram kan den utan problem driva en laptop.

För att ladda batterier till kameror och andra batterier använder vi en universalladdare från Dörr som klarar det mesta i laddningsväg via en vanlig ciggplugg.

Batteri

HET POWER 50 batteriet väger 470 gram och laddar allt från laptops till videokameror och mobiltelefoner. Batteriet har extremt hög kapacitet i förhållande till sin vikt och använder modern Li-Polymer teknologi. Output är 5-19V, 50W, upp till 5Amp. Kapaciteten vid användning för laddning av till exempel en smartphone via USB är hela 10.000 mAmp, vilket motsvarar mer än 7 laddningar av mobilen.

Batteriet laddas via vägguttaget eller i bilen före turen eller via solpanel när du är i vildmarken.

Magnus Brink

B4Adventures.se

2012-06-04 16:50
Tillagd i varukorgen