Touching the void

Touching the void

Den sanna historien om två klättrare och deras farofyllda klättring av Siula Grandes västra vägg i de peruanska Anderna 1985.

Touching the Void som kom 2003 är baserad på boken med samma namn av Joe Simpson om Simpsons och Simon Yates katastrofala försök att bestiga Siula Grande (6,344m) i Cordillera Huayhuash i de Peruanska Anderna.

Året var 1985 och de två kompisarna är erfarna och skickliga klättrare. Den avlägsna och svåra bergväggen hade aldrig klättrats förut. Efter en framgångsrik tre och en halv dags bestigning drabbas de av en katastrof när Joe faller och bryter benet på flera ställen. Utan något hopp om räddning utifrån fattar de beslutet att försöka fira ner Joe en replängd i taget, vilket blir en långsam, smärtsam och riskfylld process.

Av misstag sänker Simon den skadade Joe över kanten av en glaciärspricka och då detta innebär att bergväggen inte längre bara är brant utan helt vertikal tvingas han snabbt ta det svåra beslutet att skära av repet för att inte själv dras med ner i djupet mot en säker död.

Hur den redan skadade Joe därefter överlever fallet och svårt skadad på egen hand och under stor tidspress tog sig tillbaka till baslägret är en historia som både förvånar och inspirerar. I filmen återvänder Joe och Simon till Siula Grande för första gången att återberätta sin historia.

Filmen som är en blandning mellan dokumentär och drama blev enormt kritikerrosad när den kom och kallades i pressen för ”den främsta dokumentärfilmen i Brittisk filmhistoria”.

Touching the void spöar vilken Hollywood-Action-Drama-film som helst alla dagar i veckan. Trots att utgången är given är den både otroligt nervkittlande och hjärtskärande samtidigt som den på ett tankeväckande sätt hanterar tunga ämnen som extrem mänsklig uthållighet, djup vänskap och livets mysterier i övrigt.

Magnus Brink

www.B4Adventures.se

2014-10-14 15:11
Tillagd i varukorgen